Tuesday, November 22, 2011

How to make Marshmallow

haha.. nk tau nape aq post bende nie?? actually, aq nk belajar wat...
mane lah tau leh wat duit, aq nk kumpul duit... untuk aq hang at Melaka nanti.. :)
haha, klu x de duit nk hang cmne?? x syok lah nnti.. duit yg aq collect mase at maktab dh habeh... hehe
boros x?? boros kan?? huhu.. mklumlah, dh nk blek time ue... macm2 kene bayar...
duit ni lah , duit tu lah... hehe
it`s OK.. lom try lom tau... tol x?? t klu dh jdk aq bg tau ea??
biar satu Malaysia tau! huahuahu
* angan2 Mat Jenin
k lah ... nie resepi nye...

Bahan-bahan ( Bergantung pada saiz potongan )

  • 1/4 cawan tepung jagung**
  • 1/3 cawan confectioner sugar **
  • 21gm gelatin
  • 1/3 cawan air
  • 2/3 cawan gula
  • 1/2 cawan corn syrup (glucose syrup)
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • pewarna (optional)

Cara-cara

  1. Ayakl tepung jagung bersama confectioner sugar, ketepikan buat sementara.
  2. Satukan gelatin bersama air, biarkan terendam selama 5 minit. Kemudian masukkan gula, panaskan dengan api kecil sehingga gula larut.
  3. Dalam bekas lain, satukan bancuhan gelatin tadi, corn syrup, vanilla, garam dan pewarna. Pukul dengan speed paling laju selama 15 minit.
  4. Sediakan loyang 8x8 inci. Sapukan sedikit minyak, kemudian taburkan tepung jagung & confectioner sugat tadi. taburkan pada dasar & bahagian teping loyang.
  5. Tuang bancuhan ke dalam loyang, kemudian biarkan mengeras sehingga 2 jam.
  6. Bila dah ready, potong dengan pisau basah ataupun terap dengan acuan yang telah dibasahkan dengan air.
  7. Salutkan dengan lebihan tepung jagung & sugar tadi. Biarkan betul2 kering baru simpan dalam botol kedap udara.

ha.... ni lah... ade care2 nk buat lg... so, sape yg bkk / trbkk, mklumlah BLOG aq nie bknnye best sngt pon... hehe ha, klu ade sesape yg bkk blog ney n nk try buat.... korang leh try ea...
don`t shy2! :)

selamat beramal and selamat mencuba ;)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home